Разбраха се: името е Република Северна Македония



Гърция и Македония трябва да подпишат документа от 20 страници в края на седмицата

Спорът за името на Македония остава в историята. Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас постигнаха споразумение и новото име на страната е Република Северна Македония. 
Заев проведе втори за последните 24 часа телефонен разговор със своя гръцки колега Алексис Ципрас, предаде БГНЕС. След по-малко от час македонският премиер ще направи специално обръщение към нацията, на която ще съобщи официално новината. 
Постигнахме исторически договор с Македония за разрешаване на 20-годишния спор за името на Република Македония, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас в началото на срещата с президента Прокопис Павлопулос.
След успешното приключване на преговорите в края на този месец се очаква Република Македония да получи дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, а на срещата на върха в Брюксел на 12-ти юли и покана за присъединяване към НАТО.
Република Северна Македония е името, за което се договориха по-рано днес македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас. Гърция и Македония трябва да подпишат документа от 20 страници в края на седмицата.
Споразумението признава македонския език със забележка, че той има славянски произход. Скопие ще трябва да премахне от конституцията си текстът, който постановява защита на македонското малцинство зад граница. Договорът предвижда Македония да проведе референдум за името, който в случай на провал ще доведе до предсрочни избори.
Двамата премиери вчера по телефона уточниха подробности от Договора за разрешаване на спора за името на Република Македония, който се води от близо 30 години между властите в Скопие и Атина, като „разговорът е преминал в приятелска атмосфера”.
„Нашата окончателна цел е да получим справедлив договор, основан на факти, които ще ни наредят до всички прозападни държави, където ще укрепваме нашата идентичност, икономика и перспектива. По всяка вероятност моят оптимизъм ще се увенчае с успех. Но, окончателно означава, когато окончателно всичко е решено. Надявам се това да стане утре”, каза снощи Заев в обширно интервю пред телевизия „Телма”.
Той отново повтори, че окончателната дума по отношение на Договора ще имат гражданите на страната.
„Към края на септември или началото на месец октомври ще има референдум за името. Всички процеси по отношение на този договор трябва да приключат към края на годината”, поясни македонският лидер.
Македонският премиер съобщи, че гръцкото правителство ще изпрати писма до НАТО и ЕС, в което ще съобщи, че спорът за името вече е решен. 
„Македония трябва да има перспектива със своя нотариален акт, както всяка нормална държава, да има перспектива за НАТО и ЕС. Това ще стимулира реформите и подобряването на стандарта на живот. Не искам и да си помисля, какво ще стане, ако това не успее. Ние сме длъжни да гледаме напред. Убеден съм, че няма да пропуснем този шанс за гражданите на Македония”, подчерта Зоран Заев.
Външното министерство на България приветства постигнатата договореност за името.
"По този начин се отваря пътят към европейската и евро-атлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване", посочват от МВнР.
"Република България е признала Република Македония с конституционното й име още през януари 1992 г. и новото име Република Северна Македония не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност, съобщават от МВнР. МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени", допълва българското ведомство.
Светът също реагира на историческото споразумение, като BBC написа "Македония и Гърция: Споразумение след 27-годишен спор":

Коментари