Защо бензин А95 мина 2,30 лв. за литър


От началото на годината бензинът е поскъпнал с 16 стотинки, а дизелът – със 17 стотинки

Нов скок в цената на горивата преди летния сезон беше регистриран у нас. В 11 области литър гориво се продава на цени над средните за страната, информира NOVA. Според статистиката, най-масовият бензин – А95 у нас вече премина психологическата граница от 2,30 лв. за литър.
От началото на година бензинът е поскъпнал с 16 стотинки, а дизелът – със 17 стотинки.
2,32 лв. за литър – това е цената, която плащат шофьорите в Благоевград. „Средната цена на суровния петрол се увеличи с около 15%”, обяснява скока в цената икономистът Румен Гълъбинов. „Тъй като в България пазарът е доста концентриран в няколко големи играчи, увеличението става много по-бързо и драстично”, коментира енергийният анализатор Мартин Владимиров.
Лошата новина е, че според анализатори, поне през летните месеци евтиният бензин ще остане мит. „Това ще продължи още няколко седмици. След това ще видим един лек спад, но едва ли това ще се отрази у нас, защото през летният сезон търсенето е голямо”, добавя енергийният анализатор Мартин Владимиров.
Освен за цената на горивото, през лятото експерти ще следят и за качеството. Евродепутати видяха двоен стандарт и в този сектор.
Икономистът Владимир Каролев също коментира цената на горивата у нас в предаването „Здравей, България“ по NOVA. Според него няма да има продължаващо покачване на цената на бензина, но отбеляза: „Такова би могло да има в пограничните райони заради предстоящия активен летен сезон“.
Каролев обясни: „Търговците на едро винаги правят нещо, което се нарича „застраховка” или хиджиране, тъй като цените на петрола постоянно се менят и така се постига баланс. За да придобиете представа колко се е променил петролът, ще ви кажа, че в рамките на последния месец се е движил между 70 и 80 долара за барел Брент, което е около 15-20% повече”.
„Над 50% от цената на горивата в България е акциз. Ако на бензиностанцията платим 2 лв. за някакво гориво, от тези пари малко над 1 лв. отива за акциз”, каза още Каролев. Той добави, че в някои райони на България, където няма голяма конкуренция, цените на горивата са по-високи.

Коментари