5 вечерни навика за свеж дъх на сутринта


Дехидратирането е основен причинител на лошия дъх


Лошият дъх сутринта изглежда като нещо неизбежно. Може умишлено да избягвате определени храни вечер и да миете добре зъбите си преди лягане, но на сутринта пак да се събудите с неприятен вкус в устата.
Според Everyday Health причините за този дискомфорт са от различно естество - дехидратация, тютюнопушене, консумиране на определени храни и напитки, но ако се придържате към някои основни правила, може да се преборите с проблема.
Както вече споменахме дехидратирането е основен причинител на лошия дъх.
Докато спим, количеството слюнка намалява и това допринася за множенето на бактериите. Още по-осезаемо се усеща при хората, които дишат през устата нощем или хъркат.
Затова трябва да се отървете от този вреден навик.
"Всеки път, когато намалявате слюнката в устата, ограничавате способността ѝ да се бори с бактериите, причиняващи лошия дъх", коментира д-р Хю Флакс, козметичен стоматолог и бивш президент на Американската академия по козметична стоматология.
"Ако имате проблем с хъркането, опитайте ленти против хъркане или потърсете медицинска помощ", съветва специалистът.
1.Не ползвайте вода за уста преди лягане - Водата за уста е отличен начин да се сдобиете със свеж дъх сутрин, но не е добра идея да я използвате преди да си легнете. Тя може да изсуши устата ви, което спомага за появата на бактерии и лоша миризма.
2.Измийте зъбите и езика си  - Някои може би пропускат миенето на зъбите преди лягане, но то е от съществено значение за добрия дъх на сутринта. Храната, която е останала между зъбите ви след вечеря, допринася за неприятната миризма.
3. Не дишайте през устата, докато спите - Хъркането и дишането през устата увеличават вероятността за лош дъх, защото намаляват количеството на слюнката в устата (тъй като тя изсъхва) и позволява на бактериите да се множат. "Всеки път, когато намалявате слюнката в устата, намалявате способността ѝ да се бори с бактериите, причиняващи лошия дъх", казва д-р Хю Линкс, козметичен стоматолог и бивш президент на Американската академия по козметична стоматология. Ако имате проблем с хъркането, опитайте с ленти против хъркане или потърсете медицинска помощ.
4.Вечеряйте пълноценно - Известно е, че храни като лук и чесън, както и кафето и алкохолът, са причина за лош дъх. Но от друга страна нередовното хранене също допринасят за това. Процесът на хранене задейства отделянето на слюнка. Без нея устата ви не може да се самопочиства.
5.Дъвчете дъвка след вечеря - Важно условие е тя да е без захар. По този начин ще стимулирате образуването на слюнка и ще освежите дъха си след храненето.     

Коментари